spot_img

Edge Bilişim: Dijital Dünyada Yeni Dönem

Edge Bilişim, dijital dünyadaki en heyecan verici yeni kavramlardan biri. Geleneksel bulut bilgi işlem sınırlarını aşan edge bilişim, dağıtılmış bir bilgi teknolojisi mimarisi olarak dikkat çekiyor. IoT ve 5G’nin büyümesiyle gelişen edge bilişim, merkeziyetsiz bir işlem altyapısı olarak da ifade ediliyor.

Veriler, günümüz şirketlerinin can damarları. Bu veriler, kıymetli öngörüler sağlarken, kritik iş süreçleri ve operasyonları üzerinde gerçek zamanlı kontrolü destekliyor. Son yıllarda verilerin dijitale aktarılması ve dijitalde korunması son derece önemli hal aldı. Özellikle büyük hacimli verilerin taşınmasıyla birlikte ağ sorunları oluşmaya başladı. Kaynaklara göre, 2025 yılında, IoT cihaz sayısının 22 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu kadar cihazın oluşturacağı veri büyüklüğünü hayal etmekte bile zorlanıyoruz. Fakat bu kadar verinin bir değere dönüşmesi birçok faydayı da beraberinde getirecek. İşte tam bu noktada edge bilişim en etkili çözümlerden biri olarak ortaya çıkıyor.

Şirketler ya da organizasyonlar bu anlamlandırdıkları verilerle; daha etkin, düşük maliyetli ve uzun çalışabilirlik süresine sahip yapıları geliştirebilecek. Edge bilişim ve 5G ile arasındaki ilişkiye değinecek şirketler, bir edge bilişim altyapısına sahip olmadıkları müddetçe 5G’den gerçekten yararlanamayacak.
Ancak şirketler kablolu ve hatta gerekirse Wi-Fi dahil olmak üzere farklı ağ modelleri aracılığıyla edge bilişim altyapısını kullanabilecek.

Edge Bilişim

Verilerin işlenmesi ve analizi için merkeze iletilmesindense verinin üretildiği yerde bu işlemi gerçekleştiren edge bilişim birçok alanda da kullanılabiliyor. Bu bir fabrika, bir perakende mağazası ya da akıllı şehir de olabilir.

Bir fabrikada üretim ekipmanlarını izleyen cihazları veya uzak bir ofisten canlı görüntü gönderen internete bağlı bir video kamerayı düşünün. Veri üreten tek bir cihaz, bunu bir ağ üzerinden oldukça kolay bir şekilde iletebilirken, veriyi ileten cihazların sayısı arttıkça sorunlar da baş gösteriyor. Canlı görüntüleri ileten bir video kamera yerine, bunu yüzlerce veya binlerce cihazla çarpın. Gecikme nedeniyle sadece kalite zarar görmüyor, aynı zamanda bant genişliği maliyetleri de astronomik olabiliyor. Edge bilişim tüm bu sorunları çözebilecek bir sistem altyapısıdır.

Tarım üzerinden edge bilişimi anlatmak gerekirse; temel gereksinimler olduğu ifade edilen güneş ışığı, toprak veya böcek ilacı olmadan kapalı bir ortamda ürün yetiştiren bir çiftçi düşünün. Bu işlem, büyüme sürelerini yüzde 60’tan fazla azaltır. Sensörlerin kullanılması, işletmenin su kullanımını, besin yoğunluğunu izlemesini ve optimum hasadı belirlemesini sağlıyor. Veriler, üretim sırasında çevresel faktörlerin etkilerini bulmak, ürün yetiştirmek, sürekli iyileştirmek ve ürünlerin en iyi koşullarda hasat edilmesini sağlamak için toplanır ve analiz edilebilir.

Perakendeler de edge bilişimin gücünden faydalanabilir. Perakende işletmeleri gözetim, stok takibi, satış verileri ve daha birçok iş sürecinden çok büyük veri hacimleri üretebilir. Edge bilişim, bu çeşitli verilerin
analiz edilmesine, iş fırsatlarının belirlenmesine, satışların tahmin edilmesine ve satıcı siparişinin optimize edilmesine yardımcı olabilir.

Edge Bilişim

Yeni bir alan olmasına rağmen edge bilişim birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Bu avantajlardan en
önemlilerden biri düşük gecikme süresi. Edge bilişim, kaynakları birbirine yaklaştırdığı için gecikme sorunlarını ortadan kaldırıyor. Çünkü veriler, edge bilişim sayesinde gecikme süresini azaltan harici bir veri merkezinde veya bulutta bulunmuyor.

Yüksek bant genişliği de edge bilişimin avantajları arasında yer alıyor. Verileri yükleme ve çözümlenmesini daha hızlı yapabilen edge bilişim, her veri kaynağının bilgilerini kendi işlemesine olanak tanıyor. Bu durum depolama masraflarını azaltırken, en uygun bilgiyi bulma sürecini de hızlandırıyor. Edge bilişimin en önemli farklılıklarından Perakendeler de edge bilişimin gücünden faydalanabilir. Perakende işletmeleri gözetim, stok takibi, satış verileri ve daha birçok iş sürecinden çok büyük veri hacimleri üretebilir. biri de işletmelere sunduğu maliyet avantajı. Yerel cihazlar için veri yönetimi çözümlerine daha az harcama yapıyor.

Edge bilişim, bilgi ve operasyonel teknolojiler arasında bir köprü görevi görüyor. Cihazları uyumlu bir şekilde işleme yeteneği sayesinde sürekli bir yenilik akışı sağlıyor. Bulut bilişimin saldırılara veya elektrik kesintisine karşı savunmasız olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Edge bilişimde ise veriler büyük ölçüde
yerel cihazlarda işlendiğinden ve depolamayı veri merkezleri arasında dağıtılabildiğinden bu tür riskler
barındırmıyor.