spot_img

Sol Beklerin İlk ve En Başarılı Temsilcisi : Yalçın Saner

Sol

Altmışlı yılların İstanbulspor’u, her biri mevkilerinin en iyi isimleri olan futbolculardan oluşuyordu. Sarı siyahlı formayla parlayan birçok futbolcu, kısa sürede “Üç Büyükler” tarafından kapılıyordu. İstanbulspor’un başarılı futboluyla, büyük takımların taraftarlarınca da sevildiği o yıllarda, en uzun süre formasını giyen isimlerin başında Yalçın Saner geliyor. Türk futbolunda hücuma çıkan modern sol beklerin ilk ve en başarılı temsilcilerinden biri olan Yalçın Saner ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Yalçın Bey sizi tanıyabilir miyiz? Futbolla tanışma hikayeniz nasıl başladı?

1938 doğumluyum. Annem ve babam İzmirli ama ben İstanbul’da doğdum. 5 yaşındayken Beylerbeyi’ne taşındık. Çocukluğum ve gençliğim orada geçti, top oynamaya orada başladım. Sabri Kiraz keşfetti beni, Beylerbeyi genç takımına aldı. Bir müddet sonra A takımına geçtim. Birol Pekel ve Hilmi Ok ile beraber oynadık.

Kısa bir süre Beşiktaş’ta da oynadınız değil mi?

Evet, kısa süreliğine Beşiktaş’ın genç takımında oynadım. Hatta bir hazırlık maçımızda Süleyman Seba da oradaydı, beni beğenmemiş olacak ki takıma almak istemedi. Hasta Beşiktaşlıydım ama hâl böyle olunca İstanbulspor’da oynamaya başladım.

İstanbul kariyeriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Ali Sohtorik bir maçımı seyretmiş. Beni bu şekilde beğendiler ve İstanbulspor’a dahil ettiler. Böylelikle İstanbulspor maceram başlamış oldu. İkinci sezonumdan itibaren sol bek mevkisinin değişmez ismi oldum ve 11 sene boyunca oynadım. Harika bir takıma sahiptik. Çok güzel insanlar geldi geçti İstanbulspor’dan. Hiçbir takımda bir daha öyle bir sinerji olacağını düşünmüyorum.

Küme düştükten sonra Mersin İdman Yurdu’na gittiniz değil mi?

Evet. Mersin İdman Yurdu’nın birinci lige ilk çıktığı sene beni aldılar. Gittiğimde antrenörümüz Cihat Arman’dı. Şimdi Mersin çok güzel oldu ama 60 sene evvel köy gibiydi. Şehir kenarında, Pozcu’da bir otelde kalıyorduk. Çok güzel bir senemiz geçti ama ben çok sıkıldım orada.

Sizin için her maç özeldir ama unutamadığınız bir maç var mı?

Sol

Elbette. 20 yaşımdayken oynadığım bir ümit milli maçı var. Poznan şehrinde Polonya’ya karşı oynamıştım. Sahaya çıkarken ayaklarımın titrediğini hatırlıyorum. O maçta giydiğim formayı da hala saklıyorum.

Beğendiğiniz bir Türk sol bek var mı?

Beşiktaş’taki Ahmet Berman’ı çok beğenirdim. Nam-ı diğer Kambur Ahmet, müthiş bir futbolcuydu bence. Ufakken onu çok seyrederdim sol bek olarak başlamamı etkileyen futbolcudur kendisi.

Futbol camiasında “Artist Yalçın” lakabı ile tanınıyorsunuz. Bunun özel bir sebebi var mı?

Evet, Artist Yalçın lakabı resmen üzerime yapıştı. Ancak sanıyorum ki yaptığım artistik hareketlere vurgu yapmak istediler. Hakemle oynamayı da çok seviyordum. Oradan kalmış olabilir.

İstanbulspor uzun yıllar sonra süper lige yükseldi. Bu sezondaki performansıyla ilgili neler söylemek istersiniz?

İstanbulspor uzun yıllar sonra hak ettiği yere geldi bence. Bu ligde kalmamız gerekiyor. Aslında üzülerek söylüyorum ki bu sene beklediğim performansı sergileyemedi.

İstanbulspor’dan çok büyük futbolcular geldi, geçti. Sizin unutamadığınız kimler var?

Bence Cemil Turan Türk futbolunun en efsane futbolcusudur. O şartlarda böyle futbol oynamak müthiş bir şeydi.

Sol