spot_img

Dijital Sporların Yükselişi: Türkiye’de E-sporun Büyüme ve Gelişimi

Teknolojinin ve dijital çağın gelişmesi spor dallarını da etkiledi. Özellikle son yıllarda popülerliği artan e-spor da bu spor dallarından biri. İnternetin geniş kitleler tarafından kullanılması farklı coğrafyalardaki kişilerin beraber oyun oynamasına fırsat verdi. E-spor dijital ortamda kolaylıkla gerçekleştirildiği ve büyük finansal kaynak gerektirmediği için genç kitlelerce tercih ediliyor. Ülkemizin önemli kulüpleri de yakın zamanda e-spor takımlarını kurarak, uluslararası organizasyonlarda yerini almaya başladı. Hızla büyüyen e-spor sektörü, ihtiyaç dahilinde yeni kurum ve kuruluşları da beraberinde getirdi. Yakın zamanda kurulan E-spor Kulüpler Birliği ve Türkiye E-spor Federasyonu bu gelişime dahil oldu. 400 milyondan fazla aktif izleyicisi olan e-spor gelecekte spor kültüründe de değişikliklere yol açacak gibi görünüyor.

Rekabetçi oyun dünyasının en önemli spor dallarından biri olan e-spor, bilinenin aksine çokta yeni sayılmaz. İlk e-spor turnuvasının 1972 yılında, Stamford Üniversitesi öğrencilerinin kendi aralarında
düzenledikleri Spacewar turnuvası ile gerçekleştiği biliniyor. İnternetin ve bilgisayar oyunlarının hayatımıza girmesi elektronik sporlara da yeni bir soluk getirdi. Şüphesiz ki elektronik sporlardaki en büyük atılım 2005 yılından sonra oldu. Counter-Strike 1.6 önderliğinde adeta çağ atlayan e-spor, tüm
dünyada yaygınlaşmaya başladı. Counter-Strike, PUBG, League of Legends gibi oyunlar için milyon dolarlık ödüllü turnuvalar düzenlenmesi, hem e-spor pazarının büyümesine hem de bu sporun daha cazip hale gelmesini sağladı.

Dijital

Dijital oyun dünyasının en çok oyuncuya sahip ülkelerinden biri olan Türkiye de son yıllarda e-spor alanında hızlı büyüme gösteriyor. Dünyaca ünlü markaların e-spor için önemli bütçe ayırmaları, kulüplerin bu spor dalına yatırım yapmalarının yolunu açtı. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi büyük spor kulüplerinin ciddi yatırımlarıyla adeta şaha kalkan sektör, belki de geleceğin en hareketli e-spor liglerinden birine sahip olmamızı sağlayacak.

Dijital

E-sporun büyüme ivmesi rakamlara da çok net bir şekilde yansımaya başladı. E-spor hayranları,2018 yılı içerisinde League of Legends, CS: GO, Dota 2 ve Overwatch’in major turnuvalarını 190 milyon saat izledi. Oyun ve mobil istatistik şirketi Newzoo’nun raporuna göre e-spor hayranları izlenme sayılarında bu yıl büyük bir artış gösterdi. Sadece büyük finalleri ve turnuvaları takip eden Newzoo, Twitch ve YouTube üzerinden yapılan canlı yayınları Game Streaming Tracker aracılığı ile takip etti ve analiz yaptı. Ayrıca dünyanın en popüler spor etkinliği olan Super Bowl finali 2018 yılında 103 milyon izleyici sayısına ulaşırken, League of Legends 2018 Dünya Şampiyonası finali 200 milyonun üzerinde anlık izleyici sayısına ulaşmayı başardı.

Dijital