spot_img

”Teknik Birim Kurarak Yeniliklere Öncülük Ettik”

Teknik

Muharrem Şahbaz, Ar-Ge ve Teknik Destek Departmanı Müdürü olarak görev aldığı Özdisan Elektronik’te uzun yıllardır teknik bilgi ve yeniliklerle dolu bir kariyer sürdürüyor. İstanbul doğumlu olan Şahbaz, işçi bir ailede büyümenin getirdiği sorumluluk bilinciyle yetişmiş, çeşitli zorluklarla dolu gençlik yıllarından geçerek teknik ve mesleki anlamda kendini sürekli geliştirmiş bir isim. Marmara Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra sektörde adını duyuran Şahbaz, Özdisan ile olan tanışıklığını, bu şirkette üstlendiği rolleri ve şirketin çalışanlarına sağladığı fırsatlar hakkında değerli bilgiler veriyor. Kendi sözleriyle dolu bir hayatın ve meslek yolculuğunun detaylarını, bu içten röportajda bulacaksınız.

1982 yılında doğdum. Çocukluğum, okul çağım ve gençliğimin tamamı İstanbul’da geçti. Çocuk yaştan itibaren sorumluluk, görev alma ve iş bitirme bizim doğal yaşam sürecimizde karakterimiz ile özdeşleşti. 14 yaşındaki oğlum Ali ve 12 yaşındaki kızım Zeynep ile birlikte yaşıyorum. Yapay olan her şeyden uzak, gerçeği taşıyan her şeye, acıda olsa yakın olan biri diyebilirsiniz benim için. Kitap, dinleti, doğa, izcilik, yüzme, aikido, mistisizm, kişisel gelişim ve çocuk gelişimi ve son zamanlarda ergen psikolojisi ilgi alanlarım olarak devam ediyor. Mesleki bilgi ve yenilikler ise işten çok bizim özel zevk alanımız oldu. Hali hazırda Ar-Ge ve Teknik Destek Departman Müdürü olarak Özdisan elektronik bünyesinde yaklaşık 18 senedir mesleğimi icra ediyorum.

Marmara Üniversitesi Elektrik Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Çalışmak zorunda olduğum için zaten içinde bulunduğum endüstride, bu sefer diplomalı olarak daha kıdemli çalışmaya başladım. Onun haricinde teknik okul okumama rağmen fen-edebiyat fakültesinin kütüphanesini çok aşındırdım. Edebiyat, felsefe ve mistisizm benim hayatımın temellerini oluşturan üç ayak oldu. Mesleki yanım maddemi, bu üç ayak ise iç alemimi ayakta tuttu diyebiliriz. Bu arada hayatımın en temel kitabı olarak nitelendirebileceğim Paulo Coelho’ nun “Simyacı” kitabını lise çağımda okumam benim için önemli bir köşe taşı oldu. Herkese tavsiye ederim. Bu arada İstanbul’da üniversite okumanın ve gerçek dostlara sahip olmanın dünyanın en büyük hediyelerinden biri olduğunu düşünüyorum.

Her İstanbul kenar mahalle çocuğunun deneyimlediği tüm işleri deneyimlediğimi bir espri maiyetinde söyleyebilirim. Fakat mesleki anlamda lise çağında elektrikçilerde tesisat, fabrikalarda otomasyon ve sayılı elektronikçilerden olan çok değerli Hilmi Uçak ustama çıraklık yapmakla başladım. Birçok otomasyon uygulamalarını deneyimledim ve projeler gerçekleştirdim. Bu sırada rölelerden ve zaman rölelerinden kurtulmak ve daha hızlı ve kolay çözümleyebilmek için bir yol ararken PIC diye bilinen programlanabilir entegre devreler hayatıma girdi. Bazı otomasyon işlerimi bu küçük ama işlevi büyük entegrelerle hallettim.

Üniversiteden mezun olduğumda sevgili dostum Abdulkadir Kayıklı’nın daveti üzerine Ar-Ge müdürü olduğu bir şirkete Ar-Ge mühendisi olarak başvurduğum gün, bana Panasonic PLC ve Servo işlerimde uzaktan destek vererek çok yardımcı olmuş olan Özdisan’ın kadim çalışanlarından pek sevgili ağabeyim ve ilk müdürüm otomasyon teknik destek departman müdürü Yasin Yılmaz’ı yeri yakın olduğu için ziyaret edip teşekkür etmek istedim. Yasin bey teknik destek mühendisi aradıklarını ve başvurabileceğimi belirtti. Daha iyi imkanlara sahip olmasından ötürü Özdisan’da çalışmayı kabul ettim. 24 yaşında genç bir mühendis olarak ilk ve henüz son kurumsal çalışma hayatıma adım attım. Özdisan ile tanışma hikayem böyle oldu.

Otomasyon kısmında güzel çalışmalara projelere imza atmaya başladıktan bir sene sonra, Genel Müdür Yardımcımız Okan Abdi, elektronik departmanına geçmem için teklifte bulundu. Yasin Bey’in izni ile yeni pozisyon ve imkanlar doğrultusunda Özdisan’ın ilk elektronik teknik destek mühendisi olarak departman değişikliği yaptım. Mesleki hayatım boyunca şirketimin ve müdürlerimin verdiği yetki ve güven ile Özdisan içerisinde teknik departmanlar kurulmasına teknik anlamda mühendisler çalışmasına ön ayak olacak, adeta “teknik birim” denebilecek bir departman kurma şansım oldu. Büyüyen, alanında yeniliklerin öncüsü olan şirketimiz ilerleyen yıllarda bünyesine Ar-Ge, FAE, LED, PCB gibi teknik alt yapılı departmanlar kattı. Satışta ve ihracatta etkin görev alacak birçok personel departmanımızdan yetiştirildi. Kanaatimce Özdisan’ın sağladığı en büyük avantaj kendinizi evinizde gibi hissedebileceğiniz, risk almanıza müsaade eden, ileri ve yenilikçi fikirlere açık bir yapısının olmasıdır. Bu topraklardan doğan ve bu toprakları uluslararası bir pazarda temsil eden, çalıştığınızda her gayretinizin sadece cebinize değil memleketinize de faydasının olduğunu hissetmeniz. Binlerce firma ve on binlerce mühendise ulaşabilme ve onlara yenilikleri bazı teknik detayları, ürünleri ulaştırabilmek en büyük motivasyonunuz oluyor.

Daha önce “teknik birim” diye bahsettiğim departmanımız hali hazırda müdürü olduğum Ar-Ge ve Teknik Destek Departmanı’nın en temel görevi satışa destek olmaktır. 8 mühendis 3 tekniker ve stajyer kadrolarımızla bunu dört ana başlıkta yapıyoruz. Teknik destek, proje, test ve raporlama, eğitim ve dokümantasyon…

Teknik destek; temsilcisi olduğumuz tüm markaların teknik kadroları ve müşterilerimiz arasında bir köprü görevi görerek iki taraflı sağlıklı veri akışının sağlamak, problemleri ziyaretler, telefon veya mail yolu ile kendimiz de bizzat deneyerek çözmek, ürünlerimizi müşterilerimizin kolayca kullanmalarını sağlayacak her türlü desteği bir şekilde kendilerine sağlamak, satış personelinin sahada karşılaştığı durumlara göre yine bu iletişim kanalını kullanarak işlerin yolunu açmak diyebiliriz.
Proje; kurumsal anlaşmalar yaptığımız müşterilerin temsilcisi olduğumuz ürünleri kullanabilmeleri için projelerine kısmi destek vermek olarak adlandırabiliriz.

Test ve raporlama; müşterilerimiz veya kalite birimimiz den gelen taleplere göre ürünlerin, düzenli kalibrasyonu yapılan ileri seviye laboratuvar cihazları imkanlarımızla ölçülendirebildiğimiz kadarı ile testlerini yapıp hem üreticilerimize hem de müşterilerimize rapor sunuyoruz. ISO standartları gereğince bu raporlarımız denetlenmekte ve arşivleniyor.

Eğitim ve dokümantasyon; Özdisan Elektronik, dinamik faaliyet gösteren birçok departmandan oluşsa da personelin teknik alt yapısına destek vermek yine bizim görevlerimiz arasında. Aynı zamanda müşterilerimizin talep ettiği markalarımızla ilgili teknik eğitimler içinde eğitim programları düzenliyoruz. Fuar hazırlıkları web bilgi servisinin beslenmesi ve farklı ortamlarda teknik olarak geçen tüm taleplerde yine departmanımız dokümantasyon ve lojistik sağlamaktadır.

Okurlarımıza, zaman treninde ilerlerken etraflarına bakmayı ihmal etmemelerini tavsiye ederim. Bir söz vardı “yaşamak arabadan inmeden önce, sevdiğin müziğin bitmesini beklemektir”. Özdisan elektronik başarmak isteyen, çalışkan insanlar için çok güzel bir ortam sunmaktadır. İhmal edilmiş dostluklar, komşuluklar, aileniz ya da çocuklarınız varsa hiçbir başarı başarı değildir. İşte biz Özdisan ailesi olarak sanırım bu zenginliğe sahibiz.