Son yıllarda haberleşme teknolojilerindeki gelişmeler, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli katkılar sağlıyor. Mobil teknolojilerin hızla yayılması; ses kalitesi, bant genişliği ve kapsama alanı gibi haberleşme teknolojilerindeki kalite parametrelerineolan talebi her geçen gün artıyor. Birinci nesil hücresel teknolojileri olarak bilinen 1G, analog sistemine imkan tanırken; 2G, ses ve veri iletimi ile ön plana çıktı. Haberleşme teknolojisindeki tekniklerin gelişmesiyle birlikte 3G teknolojisinde, görüntülü konuşma, video izleme ve müzik dinleme gibi özellikler kullanılmaya başlandı. Mobil haberleşme teknolojileri, iletişimde en büyük engel olan yer ve zaman sorununu yeni gelişmelerle birlikte ortadan kaldırıyor. Günümüzde kullanılan 4G teknolojisinin yanı sıra beşinci nesil mobil haberleşme teknolojisi olarak adlandırılan 5G teknolojisi kişiler arasındaki iletişimi hızlandırırken, nesneleri birbirine bağlama noktasında önceki nesil haberleşme teknolojilerine göre büyük farklılıklar sunuyor. 5G’nin yüksek veri hızı, düşük gecikme süreleri, daha fazla veri kapasitesi, enerji ve maliyet verimliliğindeki faydası, enerji, otomotiv, sağlık, enerji, kentleşme, tarım ve eğlence gibi sektörlerde ciddi değişimlere yol açacak gibi görülüyor.
Mobil haberleşme teknolojileri, iletişimde en büyük engel olan
yer ve zaman sorununu yeni gelişmelerle birlikte ortadan kaldırıyor.
Otomotiv Sektörü
Günümüzdeki birçok otomobil şirketi, otonom araçlar üzerinde çalışmaya başladı. Otonom araçların ihtiyaç duyacağı teknoloji şu anki sistemlerle mümkün olmadığı için, 5G teknolojisine geçişin gerçekleşmesi birçok altyapının da iyileşmesini sağlayacak. Akıllı ulaşım sistemlerindeki asıl amaç, araçların, şehir altyapısının, ulaşım altyapısının, yolların, köprülerin ve trafik ışıklarının birbirine bağlanarak, ortak paydada çalışmalarını sağlamak. Günümüz araçları ve otonom araçların aynı anda trafikte yer alması yeni teknolojik gelişmelerin ortaya çıkmasına yol açacak. 5G mobil iletişim teknolojisinin otomobil sektörüne en büyük vaadlerini, düşük gecikme süresi, yüksek güvenilirlik ve daha yüksek performans olarak sıralayabiliriz. 5G teknolojisiyle birlikte “Araçtan Her Şeye İletişim” kavramı oluşturularak; araçlar, diğer araçlarla yol kenarı altyapısıyla, bir arka uç sunucusuyla, internet ile ve yayalar ile bilgi alışverişinde bulunabilecek.
Enerji Sektörü
Dünya nüfusunun hızla artışı ve sanayileşmeyle birlikte, enerjiye olan talep her geçen gün artıyor. Enerji sektörü, 5G teknolojisinin imkanlarını kullanacak sektörlerin başında gelecek. Enerji santralleri 5G teknolojisiyle donatıldığında daha verimli çalışacak. Akıllı sayaçlar sayesinde ev ve üretim yerlerinde kullanılan enerji kaynaklarından ciddi tasarruf elde edilecek. Enerji santrallerindeki fiziksel altyapılar büyük oranda değişmeyecek ama altyapıyı kullanma konusunda yeni gelişmeler yaşanacak. Nesnelerin interneti ile akıllı ev sistemlerin ve kontrol sistemlerin koordineli bir şekilde çalışması hedefleniyor. 5G,
enerjinin dağıtımında ve kullanımında iyileştirme sağlamak, verimliliği artırmak, arz ve talep arasındaki
boşlukları en aza indirgemek için yeni imkanlar sağlayacak. Özellikle 5G teknolojisi, akıllı şebeke özelliklerinin ve verimliliğin ortaya çıkmasına yardımcı olacak.
Akıllı ulaşım sistemlerindeki asıl amaç, araçların, şehir altyapısının,
ulaşım altyapısının, yolların, köprülerin ve trafik ışıklarının birbirine bağlanarak,
ortak paydada çalışmalarını sağlamak.
Sağlık Sektörü
Sağlık sektöründe önemli gelişim ve değişimlere imza atacak olan 5G teknolojisi, yeni sağlık uygulamaları sayesinde yaşam kalitemizi artırmayı hedefliyor. 5G ağları sayesinde dünyadaki tüm hastalar ve doktorlar birbirine bağlanabilecek. Nesnelerin internetine daha fazla cihazın bağlanmasıyla birlikte, doktorlar hastalarını izleyebilecek. 5G ağları, çok düşük enerji tüketimi gerektiren sensörleri, her 15 yılda bir kez şarj ederek destekleyecek. Böylelikle kan basıncı veya insülin ölçen, vücuda takılan sensörler gibi tıbbi bağlantılı cihazlar daha uzun ömürlü olacak. 5G altyapılarının yüksek güvenliği sayesinde kullanıcıların sağlık verilerine karşı herhangi bir dış müdahale olmayacak. 5G’nin sağlık sektöründe getireceği yenikler arasında, sürekli izleme, analitik tahmin, uzaktan tanı, uzaktan sağlık hizmeti, yardımlı ameliyat ve uzaktan ameliyatı sayabiliriz
Akıllı Şehirler
5G, çok sayıda cihazın aynı anda bağlanmasından dolayı çıkabilecek bağlantı zorluklarını önleyebilecek teknolojiye sahip. Yakın gelecekte şehirleri ve evleri daha akıllı ve interaktif hale dönüştürecek olan 5G, daha yüksek bant genişliği ve daha az bekleme süresiyle, daha fazla veriyi daha verimli sunacak. Hava kirliliğini ve yangınları tespit eden sensörler, köprülerin güvenliğini, trafik sıkışıklıklarını belirleyip yeniden rotalar çizen sensörler olması, cadde ışıklarında bulunan sensörlerin yaya yoğunluğuna göre yanması ya da yanmaması gibi konular 5G teknolojisi ile birlikte daha güvenli ve hızlı yapılabilecek.